13 Noiembrie 2016, Bucuresti, Romania

Excelența sa Matthijs van Bonzel, ambasador al Olandei în România este avocat și a făcut parte din grupul de lucru care a negociat Tratatul de la Maastricht.

Mi-a făcut plăcere să aud o voce străină, dar foarte avizată în același timp, vorbind despre reforma în justiție a României, despre cum România nu și-a făcut temele cu privire la implementarea noilor coduri, despre cum justiția ar trebui să fie independentă, nu încolțită de politic, despre lipsa reglementării care să ajute mediul de afaceri (mi-a plăcut exprimarea “the legislation, if any…, must encourage business”), despre ce domenii ar trebui exploatate și cum ar vedea folosirea calităților noaste ca popor în a ne mișca de la periferia Europei.

Am avut o lungă și agreabilă conversație cu Excelența Sa și am găsit un om încântat de organizațiile precum Rotary sau Lions care promovează într-ajutorarea, mai ales de business. De asemena, a fost foarte încântat de clubul Rotaract și de suflul nostru tânăr, dându-ne sfaturi despre cum noi ar trebui să înlăturăm pâcla de ignotanță ce a caracterizat mediul de afaceri multă vreme.

Am mai discutat despre tările sud americane dintre care a fost Ambasador în vreo cinci, despre perfecționismul japonez, unde de asemenea a fost ambasador, despre cum românii trebuie să se specializeze și să concureze cu cei mai buni din Europa, despre cum justiția nu ar trebui să se cramponeze la cearta pentru scaunul procurorului-general, despre proiecte educaționale comune olandezo-române, despre Erasmus, despre The Hague Academy of Private International Law, unde voi aplica săptămâna viitoare.

0

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.